MB puji inisiatif MBSA sedia Smart Bus Stop

SHAH ALAM, 27 APRIL:Dato’ Menteri Besar memuji usaha Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) melaksanakan projek ‘Smart Bus Stop’ sebagai langkah penambahbaikan terhadap kemudahan dan perkhidmatan pengangkutan awam sedia ada, di pusat bandar itu.

Amirudin Shari berkata, kemudahan yang disediakan MBSA dengan kerjasama Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) itu sejajar hasrat Kerajaan Negeri memberi kemudahan perkhidmatan pengangkutan awam kepada rakyat Selangor.

Katanya, hentian bas pintar dan unik itu mencerminkan beberapa ciri utama yang perlu dimiliki sebuah bandar pintar seperti mesra pengguna, infrastruktur selesa serta kewujudan lapisan digital.

“Ciri penting ini membolehkan pengumpulan data dilakukan seperti jumlah bilangan pengguna, pengguna semasa waktu puncak, demografi pengguna, ketepatan waktu ketibaan bas dan beberapa lagi ciri keselamatan untuk menjamin keselesaan pengguna.

“Malah, melalui data berkenaan, unjuran waktu perjalanan dan penjadualan yang lebih tepat dari semasa ke semasa juga dapat dilakukan sekali gus memastikan perkhidmatan ini menjadi lebih efisien,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Projek Trek Basikal, Smart Bus Stop dan Aplikasi Selangor Intelligent Transport System (SITS), di Perkarangan Plaza Perangsang, Seksyen 14, di sini, hari ini.

Hadir sama EXCO Pelaburan, Perindustrian & Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Dato’ Teng Chang Khim; Pengurus Besar SSDU, Dr Fahmi Ngah dan Timbalan Dato Shah Alam, Mohd Rashidi Ruslan.

Sementara itu, Mohd Rashidi berkata, projek terbabit dilaksanakan bagi meningkatkan kemudahan pengangkutan, sekali gus memberi keselesaan dan keyakinan kepada penduduk untuk menggunakan perkhidmatan berkenaan.

Katanya, sebanyak dua unit projek itu juga sudah disiapkan di hadapan Wisma MBSA dan Persiaran Sultan, Seksyen 14 untuk kemudahan pengguna.

“Kedua-dua hentian ini mula dibina pada 2018 dan ia dihubungkan dengan laluan pejalan kaki berlampu isyarat.

“Ia dilengkapi dengan tujuh elemen pintar iaitu panel paparan maklumat ketibaan bas, butang mengambil penumpang, wifi percuma, kamera litar tertutup, hab pengecas USB, butang kecemasan atau ‘panic button’ dan pengesan kualiti udara,” katanya.

Leave A Reply