Smart Selangor manfaatkan 3 juta penduduk Petaling

SERDANG, 27 MEI: Pembangunan Smart Selangor di Daerah Petaling telahpun memanfaatkan kira-kira 3 juta penduduknya, sehinggga hari ini.

Pegawai Daerah Petaling, Datin Paduka Roslinah Md Jani berkata, inisiatif Smart Selangor membantu perkembangan pembangunan fizikal dan juga pembangunan sosial yang berdaya huni di Petaling.

Katanya, selain itu ia turut memastikan kelestarian dan pemuliharaan alam sekitar seiring dengan pembangunan yang dicapai.

“Sesungguhnya, sebuah bandar hidup adalah bandar yang seimbang dari segala aspek kehidupan.

“Pembangunan berteknologi tinggi juga turut merangsang Kerajaan Negeri dalam merealisasikan visi untuk menjadikan Selangor sebagai Smart State terulung di rantau ASEAN menjelang 2025,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sembah ucapan Majlis Berbuka Puasa Sultan Selangor bersama rakyat dan penyampaian sumbangan hari raya bertempat di Masjid Kompleks Pertanian Serdang, di sini, hari ini.

Hadir mencemar duli, Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, serta turut hadir, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Dato’ Haris Kasim.

Roslinah berkata, antara inisiatif yang telah dilaksanakan ke arah Smart Selangor adalah Intelligent Respond Selangor (i-RS), yang merupakan satu aplikasi sistem penyaluran laporan dan pengurusan pemantauan berkaitan insiden di jalan raya serta bencana.

Selain itu, untuk melaporkan isu mengenai sampah, boleh disalurkan terus melalui aplikasi i-Clean, manakala aplikasi Selangor Intelligent Transport System (SiTS) dapat memaklumkan waktu ketibaan bas Smart Selangor dan juga bas PJ City kepada pengguna.

“Smart Selangor tidak bertumpu pada penggunaan aplikasi sahaja, pembangunan infrastruktur lampu jalan pelbagai fungsi iaitu Smart Street Lamp dan pembangunan program kitar semula berteraskan data yang dinamakan Smart Recycling juga akan dibangunkan.

“Terdapat juga inisiatif penggunaan panel solar untuk menghasilkan tenaga solar sebagai penjana tenaga elektrik yang bakal dilaksanakan di pejabat-pejabat kerajaan negeri Selangor. Sememangnya inisiatif ini memanfaatkan semua penduduk,” katanya.

Leave A Reply