Pengurusan bencana terbaik negara kesan Gagasan Smart Selangor – MB

GOMBAK, 11 MEI: Pelaksanaan Gagasan Smart Selangor memberi kesan positif terhadap pentadbiran Kerajaan Negeri dan rakyat negeri termaju itu.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, antaranya keberkesanan Unit Pengurusan Bencana Negeri Selangor sentiasa mendapat pengiktirafan Kerajaan Persekutuan dan negeri lain.

“Setakat ini bila kita berjumpa wakil negeri lain mahupun Kerajaan Persekutuan dan sebagainya mereka akui sistem kita sentiasa terkehadapan, lebih maju, kemaskini dalam teknologi dan kemudahan terutamanya dalam menangani pelbagai isu kemashalahatan rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Berbuka Puasa Dato’ Menteri Besar Bersama Agensi Kerajaan Negeri di Taman Ekstrem Gua Damai, Batu Caves di sini, hari ini.

Amirudin berkata, Sistem Pamantauan Bencana di Selangor memiliki sistem bersepadu yang sentiasa dipantau Kerajaan Negeri.

Katanya, dalam menjayakan Gagasan Smart Selangor menjelang 2025, Kerajaan Negeri turut berjaya membangunkan sistem kutipan sisa pepejal yang lebih teratur dan boleh dipantau dengan lebih berkesan.

Amirudin berkata, penggunaan sistem yang sudah diaktifkan ini bakal sampai kepada rakyat sedikit masa lagi.

Katanya, selain itu, terdapat enam Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sudah menggunakan sistem kutipan bayaran parkir melalui applikasi di telefon bimbit dan akan dikembangkan di PBT lain tidak lama lagi.

“Ini semua merupakan kejayaan gagasan yang diuruskan Smart Selangor Delivery Unit yang sudah mula mengorak perubahan di negeri ini dan selepas ini kita akan lihat banyak lagi kejayaan lain,” katanya.

Terdahulu, Majlis Berbuka Puasa Dato’ Menteri Besar Bersama Agensi Kerajaan Negeri berlangsung meriah dengan kehadiran lebih 200 warga kerja agensi terbabit.

Amirudin turut menyampaikan sumbangan syarikat milik Kerajaan Negeri, World Wide Holding kepada golongan kurang berkemampuan.

Selain itu, beliau juga berkesempatan menunaikan solat di Masjid berhampiran tapak majlis itu bersama warga kerja agensi Kerajaan Negeri.

Leave A Reply