SSDU dedah ‘Cloud Computing’ kepada mahasiswa

SUBANG JAYA, 20 MAC:Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) buat julung kalinya menganjurkan program ‘Smart Selangor Amazon Web Services (AWS) Student Awareness’ bagi memberi pendedahan berkaitan penggunaan pengkomputeran awan (cloud computing) kepada mahasiswa.

Pengarah Projek dan Pembagunan Perniagaannya, Mazlan Mahadi berkata, program itu penting bagi membina masyarakat pintar sekali gus mempercepatkan agenda Selangor sebagai ‘Smart State’ terunggul di ASEAN menjelang 2025.

Katanya, penggunaan pengkomputeran awan kini mula menjadi trend dalam semua sektor pekerjaan mahupun perkhidmatan.

“Jika mahasiswa kita tidak menggunakan dan tiada pengetahuan tentang pengkomputeran awan, ia akan memberi kesan kepada kebolehpasaran mereka.

“Sebab itu, hari ini kita jemput pelatih daripada Amazons Web Services (AWS) untuk beri sedikit pengetahuan tentang pengkomputeran awan kepada mahasiswa kita,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada SelangorKini ketika ditemui pada Program Smart Selangor AWS Students Awareness, di Taylor’s University, di sini.

Sementara itu, Muhammad Shahmi Abdul Jadi, 23, berkata program berkenaan banyak memberi pendedahan baru berkaitan dunia pengkomputeran awan.

Pelajar tahun akhir Universiti Teknologi MARA (UiTM) itu turut menunjukkan minat untuk meneroka lebih lanjut khidmat pengkomputeran awan AWS itu selepas program terbabit.

“Program seperti ini merupakan peluang keemasan bagi pelajar menambah pengetahuan bagi menghadapi dunia pekerjaan selepas tamat pengajian.

“Justeru, usaha ditunjukkan Kerajaan Negeri dalam membantu pelajar mempertingkatkan kemahiran dan pengetahuan adalah sangat baik selain usaha ini perlu diteruskan,” katanya.

Terdahulu, program berkenaan dihadiri kira-kira 800 mahasiswa daripada 12 buah Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta di seluruh Selangor.

Leave A Reply